Conservadors i progressistes: història contra destrucció creativa

Publicat el 10 de febrer de 2018 per adriamomporuiz

Quan es tracta d’història, conservadorisme i progressisme prenen significacions diferents a les de l’àmbit de la política, si és que hi ha alguna matèria que se’n lliure excepte la pròpia política, com diria Fuster. Així, trobem una dicotomia, no sempre incompatible, entre la preservació gelosa del patrimoni, i l’adhesió decidida al concepte de destrucció creativa. Però, de què parlem quan ens referim a aquests dos conceptes que, potser massa atrevidament, he decidit aplicar a l’àmbit de la història? I sense pretensió, s’hi planteja una nova pregunta prèvia: a quina història ens referim?

La història va més enllà dels llibres, els manuals i, ara també, les pàgines web on la meua generació ha saciat bona part del seu afany d’aprendre. La història es troba viva, present entre nosaltres, en cada pintura, partitura o edifici emblemàtic, sí, però més encara, la història l’advertim en l’edifici decrèpit i oblidat en un carreró qualsevol de la ciutat vella, en la capella més humil i, si se’m permet, menys “artística”, fins i tot en la porta de fusta corcada que ens relata els amors, els xafardejos i les violències de les moltes generacions que l’han creuada. És més, per a un romàntic la història creix amb la malesa que trenca les lloses del temple i corona les teules obertes a les inclemències del temps. I el romàntic, en la modernitat, ara ja líquida, és un conservador nat. Només ell sap que en la decrepitud hi ha tanta història com en l’esplendor de la catedral lluïda i relluïda o el temple rehabilitat amb reforços invasors. I, tanmateix, quin respecte es té per la primera? És més, quina consciència se’n té, considerant-la pretext imprescindible del respecte?

De fet, poc. Cada volta són menys en aquest món en contínua expansió econòmica els pobles verges i immaculats, sumits per molts anys en la quietud estanca de la tradició. I la tradició, quan parlem d’història (la dels romàntics, la dels conservadors), és deixar fer a la malesa, és no lluir la façana ennegrida de l’església, com a ferida de guerra que ensenyar orgullosa, ni intentar frenar l’acció dels anys en les construccions, que no destrueix, sino que atorga les sàvies arrugues de la vellesa, a mode de matisos, de retocs espontanis, de manera que la ximple casa blanca amb balcons austers, esdevé un vestigi de la història, amb una façana única i irrepetible per la grisor de la pedra pelada barrejada amb el verd de les molses, i pels balcons pintorescos per la seua inclinació reticent, com saludant els vianants però mantenint l’altesa de la vellesa. Allò que no va ser res, res especial, es torna valuós amb la decrepitud, com l’avi anònim que ens conta les guerres que mai no visquérem ningú més en el món. Un avi que no té res a fer en la modernitat, intrínsecament jove, i que és exterminat pel racionalisme utilitarista, per la ceguesa del progrés sense mesura, que en el camí al creixement econòmic s’obri pas a base d’enderrocar i destruir, de substituir les construccions centenàries per colossos de formigó, condemnats a l’espontaneïtat perquè són fills d’un monstre que els devorarà quan deixen de suposar una novetat. I així, saludem els progressistes i la seua destrucció creativa, que més enllà de Schumpeter pren una nova dimensió: la renovació constant de les construccions per altres més “eficients” i “millors”. On hi havia una vella barraca amb flors en l’esplandit de les finestres, irrepetible per haver sigut construïda sense plànols ni enginyeria, només amb l’anhel restaurador de generacions, l’especulador planta una torre metàl·lica que s’erigeix amb altivesa en cim urbà, fins que una rèplica més alta la supedita a l’oblit, tal Empire State amb Chrysler. I pel camí, desapareix la decrepitud, l’obsolescència, la història. Els progressistes guanyen.

És la realitat, visible amb un sol cop d’ull, en els centres emblemàtics del progrés. En Manhattan, l’anglòfon edifici de rajola roja deixà pas al paisatge puntegut de l’Art Déco, i aquest al geomètric horitzó de les torres de cristall. Altrament, els carrers industrials londinencs on la boira del Tàmesi es fonia amb els barrets dels creadors de la modernitat, ara sucumbeixen al seu avenç imparable, encarnat en gratacels d’inspiració transatlàntica. La City inigualable esdevé un mimetisme patètic. Tan sols queden, en els subterfugis del primer món, els darrers reductes de la tradició, de la bellesa en plena esplendor, verge, que no ha sigut violada amb cirurgies renovadores, ans cuidada amb amors restauradors. Són els pobles de la mediterrània més pobra, des de l’esquerpa orografia siciliana fins les planes castellanes, les mil·lenàries aldees gregues o les vil·les mudèjars que sobreviuen a l’altra banda de l’Estret. Són les pobles oblidades de la muntanya cantàbrica, en línia perfecta amb les nacions que hi habitaren, o els indrets que, per estar enclavats entre muntanyes, resten indemnes a l’urbanisme enlairat dels Països Catalans. Allí on el progressista economitzant veuria una manca inacceptable de destrucció creativa, allí on tombaria les cases ruïnoses per fer noves avingudes, allí on destruiria els abancalaments de murets de pedra superposada en àcrata ordre, i arrasaria el terreny per fer una fèrtil i acollidora plana, allí mateix, els pocs conservadors que queden veuen història.

I perdem la partida.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Quan els mitjans justifiquen la fí

Publicat el 6 de febrer de 2018 per adriamomporuiz

La fi justifica els mitjans o els mitjans justifiquen la fi?

Perquè no fer trontollar la visió tradicional maquiavèl·lica canviant el subjecte? I perquè no destruïm, de passada, l’argument que suscita, o suscitava, l’acció política? Hom  s’adona, tard o d’hora, que resulta difícil aconseguir que un mitjà siga raonable i acceptable a través de la finalitat a què s’encamina quan, atenent Bauman, vivim en un mon on tenim tots els mitjans possibles al nostre abast, i tanmateix no hi ha fi a la vista. En què basar-nos, doncs? Els mitjans queden desprotegits per l’absència de la seua fi, volàtil, etèria, inexistent. La vella veueta fantasmagòrica que guiava el poder tirànic queda invàlida… o potser no?

Estem cada cop més acostumats a fer coses, a actuar, a veure com els altres actuen o, altrament, a no fer res en absolut, sense pensar en les conseqüències futures ni la seua transcendència més allà de la immediatesa. No podem veure més lluny car no hi ha horitzó: està emboirat. Davant d’aquest panorama, les regles del joc canvien, s’inverteixen, i si es depraven o no, no ho puc dir amb certesa.  I és que l’acció humana ja no té camí, sino que l’improvisa a cada pas, i la destinació –en cas que la tinga- serà acceptada o no segons la dificultat de la travessa. És com un pastor que condueix el ramat a través de benèvols prats i planes fèrtils per a arribar a un riu brut i mig sec: les ovelles no volien eixa aigua, però, ben mirat, els ha costat tan poc arribar-hi, que siga quin siga el resultat ha valgut la pena perquè el cost ha sigut mínim. En canvi, si haguera triat les muntanyes més escarpades, amb cims estèrils i rocosos, unes ovelles descontentes necessitarien el millor dels rius, el més clar, el més fresc i tranquil per tal de veure’s complagudes, això, en cas que el trobaren. És un risc que el pastor no vol córrer.

L’ésser humà de hui, i en especial el polític, actua com eixe pastor: val la pena tant d’esforç per una meta que, així i tot, no tinc assegurada? Potser siga millor aquest caminet pla i senzill que em conduirà a un destí mediocre, però segur, i sobretot sense patiments innecessaris.  El que compta no és la fi, incerta i borrosa, sino quins i quants mitjans cal emprar per aconseguir-la. D’aquesta manera, un mètode fàcil, que no requereix complicacions ni riscs, pot arribar a exalçar un premi hilarant, avorrit, insatisfactori; mentre que un de complex, perillós i llarg pot inclús desprestigiar la seua finalitat, restar-li tot l’atractiu precisament per la dificultat d’abastir-la. I l’acció política, com a espill i reflex més humà de la situació humana, ha elegit el camí pla, pavimentat i senyalitzat.

Ningú sap on van els actes polítics ni si van enlloc. Tan sols importa quins són, com ens beneficien a curt termini o quant  d’esforç costen. Si els mitjans són justificables, precisament per poc exigents i complaents, també la seua fi estarà justificada. Les ovelles restaran contentes amb l’aigua fecal. La legitimat i sacralitat de la fi ja no salva cap tipus de mitjà, com en aquells temps passats en què les idees legitimaven el pragmatisme, paradoxalment…

Quina ovella voldrà pujar l’escarpat vessant buscant l’excel·lència de les aigües quan la mediocritat està temptadorament disponible?

Publicat dins de General | Deixa un comentari