ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

20 N: ANIVERSARI D’UN PASSAT MOLT PRESENT

Restaurant Casa Pepe

Avui aniversari de la fi del règim del terror amb Francisco Franco al capdavant, un dels dictadors més sanguinaris del continent europeu, i que 40 anys desprès segueix a la seva tomba en un gran mausoleu que per vergonya aliena es una de les joies de la corona com a lloc de culte. El vídeo que podeu veure dona idea de la falsa transició que hi va haver en el seu dia. Dirigida pel mateix règim i que ha perdurat fins els nostres dies, una idea que dona moltes pistes de com ha tractat el problema català l’Estat espanyol.

Un monarca hereu del dictador i que curiosament va deixar el règim natural i legitim de República previ a la rebelió militar que va portar a la dictadura en un no res. Uns partits tacats per hereus del règim, i alguns com el Partit Popular fundat i amb un president honorific com Manuel Fraga en el seu dia amb les mans tacades de sang. Lleis i tribunals hereus directes dels que hi havia a la dictadura com la mateixa Audiència Nacional o la llei mordassa. Partits com la Falange de las Jons perfectament legals, quan era el partit del règim del terror i amb ideològia clarament feixista i xenofoba. Fundacions com la Fundació Francisco Franco que enalteix el dictador i rep subvencions generoses de l’Estat. Nul·la memòria historica on ningú ha pagat pels seus crims i els botxins han seguit les seves vides amb les víctimes indefenses.

Tot un seguit de fets que demostren que l’Estat no ha canviat tant. De fet símbols com l’estelada segueix perseguit i símbologia franquista continua en moltes ciutats i places. La llengua catalana va ser prohibida a la dictadura i posteriorment ha rebut tots els atacs possibles. En definitiva un passat que segueix molt present i arrelat a unes institucions de l’Estat amb blanc i negre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *