ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

ALBIOL VOL SEGUIR NETEJANT

Realment l’alcalde actual i candidat pels Populars a Badalona vol seguir “Netejant Badalona” sense escrúpols. La democràcia es sagrada, però crec que no val tot per ser representant de la societat. El discurs de la xenofòbia no hauria de ser acceptat com eina electoral. Qualsevol societat civilitzada no pot equiparar col·lectius sencers amb segons que, creant un estigma com a base del discurs. Com diu la Marta Lasalas, no és l’únic culpable, la resta de partits no han estat capaços tampoc de netejar Badalona i arribar a una entesa per demostrar que hi ha valors per damunt de la tàctica partidista o el vot a qualsevol preu. Se’ns dubte era esperar massa.

Els responsables d’Albiol
Marta Lasalas
Xavier Garcia Albiol ha demostrat que és un polític molt hàbil. Les passades municipals va jugar amb la xenofòbia com si fos la vareta amb què una majoret fa malabarismes. Va trepitjar línies vermelles, va assenyalar alarmants dreceres que altres han seguit dins del seu partit i se’n va sortir. Per què no continuar? En aquestes eleccions hi torna un altre cop. “Netejant Badalona”, diu la seva tanca electoral. Per si algú benintencionat té dubtes sobre la literalitat de la frase, només cal recordar aquell “suposo que ja m’heu entès” amb que va acompanyar-la quan va presentar la seva candidatura. Evidentment, se l’entén molt bé.

Albiol va guanyar les eleccions municipals del 2011 amb 11 regidors. Va ser després d’una campanya molt tensa amb el tema de la immigració, que es va veure precedida per uns tríptics en què s’equiparava gitanos romanesos i inseguretat. En aquelles eleccions el PSC va obtenir 9 regidors, CiU 4 i ICV-EUiA 3. Sumem? 11 regidors del PP enfront 16 de la resta de partits. No obstant això, i malgrat la greu polèmica amb què va inflar la seva campanya, va ser escollit alcalde.

SOS Racisme va presentar una querella contra Albiol per incitació a l’odi racial, també el fiscal de delictes d’odi i discriminació va obrir una investigació tot i que finalment va haver d’inhibir-se. El setembre del 2011, l’alcalde va passar pel jutjat. Va arribar a admetre que havia comès “algun excés verbal” com titllar els gitanos romanesos de “plaga que ha vingut exclusivament a delinquir”. El jutjat d’instrucció va arxivar dos cops el cas, però l’Audiència va obligar a reobrir-lo les dues ocasions argumentant que els comentaris d’Albiol suposaven un atac a la dignitat personal i l’honor dels gitanos i a més podien incitar els veïns a l’odi cap el col•lectiu. Finalment va ser l’Audiència de Barcelona qui va absoldre l’alcalde.

Garcia Albiol se’n va sortir, però ha aconseguit el dubtós honor de ser el primer polític espanyol jutjat a Espanya per aquest motiu. I això mantenint a la mà la vara d’alcalde de la tercera ciutat més poblada de Catalunya. Tot un exemple.

El març del 2013 els partits de l’oposició a Badalona van intentar articular una moció de censura per apartar-lo de l’alcaldia i van ser de nou incapaços de tancar un acord. I així arribem al 24-M, amb un candidat del PP que sap perfectament com vorejar els límits de la legalitat sense sobrepassar-la i uns partits de l’oposició incapaços de parar els peus a aquesta mena de discurs. També a ells caldrà demanar-los explicacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *