ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

ARA LI VOLEN DIR ARAGONÉS ORIENTAL

General

El partit Aragonès (PAR) i el PP, no volen anomenar català a la llengua de la Franja de Ponent, i en la nova llei de protecció i promoció de les llengües proposen que se’n digui Aragonès Oriental, o modalitat lingüística local parlada a l’Aragó oriental. Ho intenten justificar per raons filològiques, històriques i psicològiques sense cap argument, què hi doni suport ja que no el deuen haver trobat.

La nova llei a aprovar crea una separació entre els dos partits governants PSOE i PAR, ja què aquest últim junt amb els Populars volen limitar la difusió del català, i així ho han esmenat amb aquestes noves denominacions pel català. Les reclamacions de IU juntament amb la Chunta Aragonesista, de la cooficialitat del català a l’Aragó durant molt de temps, demanant la unitat de la llengua amb les diferents variants, cosa que el PSOE, i per salvar els mobles va qualificar el català i aragonès com a llengües pròpies i històriques, però descartant la cooficialitat.

 

Realment la xenofòbia i odi acèrrim a tot el que pot ser un signe d’identitat catalana arriba a  proposar lleis malaltisses com aquesta, on una vegada més volen inventar-se la historia, un recurs que l’imperi de Castella ja utilitza des de ,fa uns quans segles, ara em be a la memòria el descobriment d’America pel català Cristòfol Colom, i què també els serveix per crear noves llengües del no res, amb un únic objectiu que es eliminar o afeblir la llengua catalana tot el que puguin,  i en el seu lloc imposar la llengua castellana per reial decret, tot i que el rei ja ens va dir que mai havia estat llengua d’imposició, esclar, què venint d’un re,i el concepte d’imposició pren un altra dimensió.

 

Primer va ser a València on han inventat una nova llengua anomenada valencià, i que defensen que res te a veure amb el català, amb situacions que tots recordem com traduccions idèntiques a la Unió Europea amb un cost pel contribuents, tot per la obsessió malalta i el racisme lingüístic que els acompanya, on fins hi tot amb la mirada  perduda del govern espanyol de torn, aprofiten per treure la televisió catalana del seu territori, i així eliminar el màxim qualsevol normalitat amb el català, afeblint una llengua que no te un estat al darrere que la protegeixi.

 

Ara toca la franja d’Aragó, on amb la mateixa tàctica els Populars tornaran a inventar una nova llengua, i els socialistes evidentment no volen ni sentir parlar de cooficialitat, i tant sols la contemplen com un fet anecdòtic abandonat a la seva sort i desaparició, quan alhora des de la Unió Europea sempre ens diuen que l’Estat espanyol es el primer que no vol el català com a llengua oficial a Europa, i fins hi tot a Catalunya on es la llengua pròpia i natural, amb la eliminació del deure en l’Estatut la volen consagrar com a llengua de segona categoria.

 

Es un tema que dins l’estat espanyol mai l’arreglarem, i la nostra llengua nomes sobreviurà amb un estat propi amb oficialitat única, i què li permeti accedir a tots els estaments mundials, i alhora fer pressió en territoris com la franja, país valencià o les Illes per cuidar-lo i mantenir-lo viu.  No hi ha un altra camí, el contrari es la progressiva desaparició, no hi ha volta de fulla.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *