ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

ELECCIONS EN TEMPS DE COVID

Les recents eleccions basques han demostrat pels nivells d’abstenció que no eren les dates més oportunes per criteris democràtics, encara que ja sabem que els criteris partidistes son els primers alhora de prendre decisions.

Ja he llegit en alguns llocs les lloances als resultats del PNB, sobretot des d’aquella vella Convergència sense cap aspiració nacional, i cal dir que els percentatges de la victòria d’Urkullu estan per sota dels d’Ibarretxe en el seu dia, per tant tot seria questionable. Per altra banda son dos situacions diferents.

Res a veure el procés que ha viscut Catalunya els últims 10 anys amb l’independentisme en el centre del debat i amanit amb una autonòmia de tercera amb un poder tant limitat que gairebé no es veu, amb una autonòmia com la basca sense el suport de Catalunya a l’autodeterminació i amb un autogovern potent amb la clau de la caixa com eina principal.

Per altra banda el sistema electoral també es diferent, bé de fet Catalunya no en te de propi. Al País Basc les 3 provincies tenen el mateix nombre de diputats independentment de la seva població cosa que afavoreix els partits bascos autoctons ja que Biscaia i la seva zona metropolitana, la més poblada i feu dels socialistes en surt en desaventatge. De fet si Catalunya copies aquest sistema, l’independentisme tindria una majoria molt més folgada que ara.

De fet el seu millor sistema social es gràcies al Concert que Catalunya no hi pot aspirar, ja que li es negat, donat que el 20% del PIB global que aporta res te a veure amb el 6% del País Basc. Per tant el mirall del PNB no es tal. Un partit que gestiona l’abundància i per tant obté millors resultats i que alhora es pragmàtic amb el tema nacional sempre nedant entre dues aigues a l’estil convergent però amb més recursos. Per la seva banda Urkullu que també va ser lloat com a mediador en el conflicte català, no ho va fer per estima al nostre procés i si per les conseqüències que podria comportar al País Basc una independència catalana, no cal oblidar-ho pas.

En definitiva unes eleccions en temps de COVID que no serien el millor remei per la democràcia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *