ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

ELS CASTELLS: EXEMPLE DE LLUITA

General

Ahir es va celebrar una de les diades màximes del calendari casteller, la diada de Sant Felix a Vilafranca, on les quatre colles  capdavanteres protagonitzen una lluita titànica per donar el màxim de les seves possibilitats.

Els resultats en aquesta edició van ser històrics, ja que les quatre colles van realitzar castells anomenats de gamma extra amb força èxit.

 

Amb una calor intensa, i una gran munió de gent degut a que la diada era en dissabte cosa que facilita l’assistència de castellers, i també de públic de fora de Vilafranca del Penedès, dada que hauria de fer reflexionar als organitzadors de la diada sobre la conveniència de traslladar cada any aquesta gran diada en cap de setmana en benefici de l’espectacle.

 

Els Castellers de Vilafranca van ser els encarregats de fer l’actuació mes complerta del dia esvaint dubtes sobre el seu estat de forma, i les caigudes patides durant aquest tram de temporada, i van descarregar amb autoritat el 4/9 f. ag., 2/9 f. m. i 1/8 f. m. com a castells mes destacats, donant idea que el seu lideratge casteller no es per casualitat, i que poden dominar construccions de gran dificultat amb l’afegit de mantenir un gran pilar que es tot una garantia.

 

La sorpresa va ser la Colla Joves dels Xiquets de Valls, que amb una temporada mes discreta, però ensenyant un gran 5/8, ahir va donar el pas definitiu amb un grandiós 5/9 f., el primer descarregat de la seva història, i amb una solvència impressionant, acompanyant-lo del 3/9 f. i 4/9 f. aquest desprès de patir una caiguda, cosa que li dona un gran valor.

 

Els Minyons de Terrassa van calcar l’actuació anterior, però amb el 5/9 f. carregat, una gran demostració dels terrassencs que poc desprès de tornar de vacances, demostren que poden enfrontar-se amb aquests monstres amb prou garanties, i amb un tram final de temporada on segur aniran a mes.

 

Per últim parlaré de la meva colla, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, si mirem les xifres 3/9 f., 3/9 f. ag. Intent, 3/8 ag., 2/9 f. m. carregat i 1/8 f. m. carregat, ningú pot negar que es una gran diada carregant dos grans castells, però on també les ombres van enterbolir una mica l’actuació. En primer lloc l’intent del castell inèdit no va arribar a cap lloc, i va demostrar que no es el mateix un tres normal que un amb el pilar on el tronc mai es va poder aturar, en segon lloc la tàctica de canviar el castell previst a la segona ronda no va ser encertada, i respecte als dos gamma extres carregats tot hi ser una llàstima ,crec que una colla com la Vella ha de aconseguir polir aquests defectes que els fa defensar al límit fregant la caiguda, per aconseguir dominar-los amb solvència dintre de la seva magnitud, i això segurament pasa per ser valent en les decisions tècniques, i per la major implicació de tots els castellers per possibilitar un millor assaig d’aquests monstres.

 

En resum una gran diada que fa preveure un tram final de temporada amb el Concurs a l’horitzó apassionant.

  1. Hola Albert, estic d’acord en quasi tot el que apuntes sobre la nostra colla. Que l’intent de 3d9fp va ser una alegria (podíem esperar a tenir-lo més madur) i que el canvi de decisió a la segona ronda no va ser encertada. Penso que si llavors haguéssim tirat el 2d9fm el descarreguem. Ara bé, quan fa set anys que no carregues aquest castell, no pots pretendre dominar-lo amb solvència la primer vegada que hi tornes. En tot cas, aquesta és una feina que toca fer a partir d’ara, quan ens hem tret el papus del damunt. Crec que per Santa Tecla sí toca descarregar tant el 2d9fm com el pilar de 8 amb folre i manilles. Una abraçada i fins divendres!
    Per cert, anima’t i escriu més de castells. Ets una persona que reflexiona i m’agradaria saber què penses del que anem fent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *