ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

ELS MOSSOS AL COSTAT DE LA DEMOCRÀCIA

General

Les paraules d’en Felip Puig sobre els mossos d’Esquadra i la seva obediència a la institució que els va crear, es a dir la Generalitat, ha creat polsegurera a Madrid, i també als puristes a Catalunya,que com sempre no veuen normal aquí, els que amb un altre lloc no tindria discussió. Realment son inoportunes les paraules dins un procés impecable, i que no pot donar titulars fàcils de descredit, però el fons es totalment comprensible, qualsevol policia es deu a la institució que l’ha creada, al poble i a la defensa de la democràcia per damunt en aquest cas de lleis que volen passar per damunt de tot això. Altra cosa i com be diu l’article que us adjunto serien forces d’ocupació, i això si que no seria normal.

POLICIA O FORCES D’OCUPACIÓ?

“Cap policia moderna pot anar en contra d’aquells que exerceixen el seu dret a vot”

Josep Maria Torrent

La Policia de la Generalitat, és a dir, els Mossos d’Esquadra han d’estar al servei de Catalunya? La Policia de la Generalitat pot actuar en contra de la voluntat popular adoptada democràticament a les urnes a través d’unes eleccions, una consulta o un referèndum?. Aquest és, realment, el debat que ha plantejat aquesta setmana el conseller d’Interior, Felip Puig, durant la seva intervenció al primer congrés del Sindicat de Comandaments de Mossos (SICME). Puig ha dit que si mai hi hagués un conflicte institucional amb l’Estat espera que els Mossos d’Esquadra “estaran al servei del país i de les seves institucions”.

El nivell d’alguns dirigents es pot mesurar fàcilment pel contingut de les seves declaracions públiques. Així, per exemple, podem trobar tota una vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaria, capaç de donar lliçons de com s’ha de governar a un conseller de Catalunya, Felip Puig, a qui li ha vingut a dir que no es distregui en rucades i faci la seva feina perquè té la presó Model de Barcelona plena de rates i xinxes. Sorprenen dues coses: primera, aquesta demagògia de vol gallinaci que utilitza la vicepresidenta; segon, la seva desinformació, suposant que això de les xinxes i les rates fos cert, el conseller competent en serveis penitenciaris (presons) no és la conselleria d’Interior sinó la de Justícia. Tret que, el que vulgui manifestar és que la policia ha de perseguir rates i xinxes de veritat, no en sentit figurat. Però vaja, aquest no és el debat. El tema és saber si els Mossos han d’estar al servei de la Generalitat o no, com afirma el conseller Felip Puig.

L’any 1983, una llei del Parlament crea la Policia de Catalunya. És a dir, aquest cos policial neix aquí. I l’any 1994 la Junta de Seguretat de Catalunya formalitza el model de substitució de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat a Catalunya. D’aquesta manera, la Policia de Catalunya-Mossos d’Esquadra -cos creat per una llei catalana, treballada, pactada i aprovada al Parlament de Catalunya- assumia les funcions d’ordre públic rellevant la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Amb aquests antecedents, amb els referents sobre qui i on es va crear la Policia de Catalunya és del tot normal que el conseller d’Interior digui que si mai hi ha un conflicte institucional espera que els Mossos estiguin al costat de la Generalitat. O és que algú s’imagina un Mosso d’Esquadra desobeint un conseller del govern de Catalunya elegit democràticament? Aquells que apel•len a la immobilitat de les lleis, que tenen una visió monolítica de les coses, els que usen les constitucions com a veritats absolutes incapaces d’ajustar-se a la realitat social sempre canviant per no haver d’alterar l’statu quo, els costa entendre que les lleis serveixen a les persones i no les persones a les lleis. I que la democràcia és un valor superior al de la llei, perquè la legitima. I que és la voluntat lliure de les persones la que enforteix la democràcia i que cap policia moderna pot anar en contra d’aquells que exerceixen el seu dret a vot, ni a favor de les lleis que són injustes per al seu poble. I menys, una policia pot anar en contra de la institució que l’ha creat, Perquè una policia que fes això solament es podria qualificar com una força d’ocupació. I els Mossos, sortosament, no ho són. Són la Policia de Catalunya.

 

  1. Dius be. és obvi que el cos de mossos d’esquadra deu la seva lleialtat a la sobirania del Parlament de Catalunya, a qui han de servir en representació de la ciutadania catalana.

     

     Els que frisen per a fer passar les paraules del conseller Puig com a una “apropiació” indeguda del cos dels mossos, son els quintacolumnistes espanyoleros disfressats de “demòcrates puristes”, que de facto no reconeixen els drets nacionals de Catalunya, son “catalanistes” en contra de la Nació Catalana, negant-la sempre que en tenen l’oportunitat. 

  2. I seriously love your blog .. Very nice colors & theme.quang cao google Did you create this amazing website yourself? Please reply back as I’m Hopping to create my own personal website and would love to find out Where you got this from or just what the theme is named. Thank you!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *