ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

ENQUESTA CEO JULIOL ? 2008: VOLEM UN ESTAT

General

Ja han sortit les dades de l’enquesta periòdica que realitza el Centre d’estudis d’opinió, i què mereix un comentari d’alguns dels seus resultats.

Les consideracions sobre aquesta enquesta oficial normalment jo les consultava al Bloc del Xavier Mir, un dels blocaires mes actius, i que malauradament ens ha privat dels seus articles amb la vaga de bloc que està realitzant pels motius que tots sabeu, i què tot hi des del respecte, crec que no podem prescindir de cap altaveu per activar la qüestió de la sobirania, es un luxe que no ens podem permetre en els moments difícils que vivim.

 

Desprès d’un cop d’ull al reguitzell de dades, en destacaria tres que m’han cridat l’atenció:

 

Desprès de 30 anys de Democràcia a l’estat espanyol, prop d’un 50 % de la mostra està gens o poc satisfeta de la mateixa. Evidentment a l’estat no l’importen aquests resultats, ja que suposo te assumit que es una democràcia cosmètica, sinó serien unes dades molt preocupants, i dona idea del nivell democràtic i del famós estat de dret, del qual tant s’omplen la boca, i que dia rere dia veiem què es un frau total i absolut al servei d’un regim que no ha abandonat molts tics de l’època anterior.

 

Destacaria també que un 62,7 % creu que tenim un nivell insuficient d’autonomia, cosa que amb un estat de les autonomies que amb la renovació dels seus estatuts han donat a entendre des de l’estat central que es el límit del desenvolupament d’aquest sistema, es una dada a tenir present, i què observem cada dia amb els nivells de decisió que pot tenir la Generalitat, completament nuls amb molts aspectes, i amb un estat central que no vol aprimar-se, i què quan vol envaeix les competències ja traspassades sense cap tipus de complex, i sense possibilitat de replica.

 

Finalment la part mes interessant es la pregunta de la relació Catalunya-Espanya, i on un 6,1 % vol una regió d’Espanya, un 16,1 % Estat Independent, un 34,7 % un estat dins un estat federal, un 37 % una Comunitat Autònoma, i la resta no contesten.

 

Es a dir, que sumant els partidaris d’un estat propi, be independent o be federat sumen 50,8 %, mes de la meitat dels enquestats, seguint la tendència favorable a aquesta opció des de fa molt de temps. Crec que es una dada que no pot pasar desapercebuda per la classe política, ni per la societat per molt de temps mes, les dades son les que son, i haurien de provocar un anàlisi per part dels partits de obrir aquesta via que sembla tenir un suport majoritari, i què com s’ha demostrat en tots els casos en el mon, una vegada es visualitza el procés, aquests percentatges augmenten espectacularment.

 

La societat civil hauria d’empènyer en aquesta direcció amb valentia, ara es un bon moment, amb la presa de pel del finançament, amb un estatut que ja no anirà a mes i que tornarà retallat per segon cop del TC, i què evidentment seguirà sent insuficient pel nostre benestar.  Es un gran moment per plantar-nos si tots remem amb la mateixa direcció, i ens deixem de partidismes inútils, si esperem molt potser no hi haurà res a salvar, ja què la virulència de l’imperi es cada cop mes asfixiant.

 

 

 1. Cada vegda que surten les enquestes del CEO me les baixos i les hi dono un cop d’ull, estan plenes d’incoherències. Una n’es aquesta altra la d’usos lingüístics, on el català arrasa, cosa que no veiem pel carrer.
  Però anem a l’autogovern, una gran majoria de catalans en volen més, molt bé,doncs d’on surten els 2.000.000 de vots PP+PSOE a les últimes espanyoles.
  Això ens diu que una gran majoria de gent que vota PSOE, encara vol més autogovern, de fet segons dades creuades més del 40%.
  Volem dir que la gent són tant rucs ?
  La última el diari preferit dels ciuencs és La Vaguardia i dels ercs és El Periodico (en català) no sé si som rucs però el que està clar és que ens agrada finançar l’enèmic.

 2. El que jo hauria comentat és el mateix que has comentat tu. Al marge de moltes altres coses i de les contradicciions que en Moisès apunta, em quedo un cop més amb la dada que menys d’un 40 % vol continuar essent el que som. És un missatge tan senzill, clar i contundent, que sobren paraules. No cal que desgranem les coses al mil·límetre; amb això sol ja podem exigir al president de la Generalitat que busqui una solució, que pregunti a la ciutadania què vol fer.

  Gràcies per l’apunt, Albert!

 3. He llegit el post, pero voldria comentar uns altres assumptes, ja que d’enquestes n’estic una mica saturat. Vull dir de propaganda tecnificada.

  Voldria comentar l’assumpte de la “posició” o “front” comú sobre el finançament que estan tirant endavant i escenificat, els polítics “nostrats”. Amb sembla que finalment, i després de desarmar (d’acció i paraula) al nostre poble, perceben que en aquest assumpte si juguen el seu propi status dins de la política “espanyola”. Perque es tracta d’això, de política espanyola i d’aconseguir un sistema que ens encaixi a Espanya. Aquesta es la “seva” funció que l’imperi vol redefinir. Ara que no tenen diners ni per fer-se les pegatines amb el seu nom als despatxos, els polítics nostrats diuen ….”toda Cataluña esta detras de..Montilla” (El Periodico), o que tot el poble els recolça. Després de fer-se la foto amb la “societat civil” d’alguns empresaris i sindicats de sempre, es fan els milhomes. No deixa de ser curiós aquesta al.leguació a la disposició addicional primera de l’Estatut retallat (Avui) que estableix els plaços i cumpliments de la llei, per arrancar-se la camisa, i obvien el contingut del capítol de finançament de l’Estatut. El Sr. Solbes queda sorprés, doncs no està incomplint per ara, aquest capítol. I jo pregunto, quina mena de personal tenim “fent política” en aquest pais ?. Per a mi, gent poc de fiar. Gent que ens obliga a acceptar (sempre com a mal menor) el tracte injust, que no parla clar, que amaga i pensa que el poble es ruc (valga’m Deu que ho soc, pero no tant!). Doncs bé, sembla que volen preparar, ves per on,  l’onze de Setembre. I jo pregunto: quan van convocar a la gent enmitg dels insults i inujustícies de tracte, en els últims quatre anys? Tímidament es van apuntar al carro de “Plataformes” que avui semblen desaparegudes. Quan ens van convocar davant les constants i sistemàtiques humiliacions com a poble? Ah! si home, quan ens van demanar el Si per l’Estatut……. enmitg de una abstenció d’espant!

  Ara, els milhomes no tenen ni un duro. Els demànen per fer-nos, diguem-ne,….més lluires com a poble?. Els demànem per justícia?. Això es el que ara diuen. Crec que veuen el trist paper que sel’s cau al damunt…. que per allà les Espanyes, ja ningú se’ls prén en serio……. I mentrestant nosaltres……… tindrem de continuar fent el paper de rucs per salvar els mobles que ens queden. Trist paper el que ens toca.

  Apa, Retorn al Poble

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *