ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

ETA ES REFERMA EN LA TREVA I ESPANYA SEGUEIX AUTISTA

General
La banda terrorista ETA ha fet un nou comunicat pocs dies desprès de l’anterior, on per si no quedava clar les seves intencions, es compromet a complir la Declaració de Brussel·les, que exigeix un alto al foc permanent, i verificable, i es mostra obert a negociar una sortida democràtica al conflicte basc per donar-lo per finalitzat d’una vegada per totes. Des de l’Estat espanyol  es segueix fent oïdes sordes a la proposta, i segueixen dient que això no s’hi val, i que nomes volen la dissolució i entrega d’armes sense negociar res, amb una actitud irresponsable i antidemocràtica, que defineix el tarannà d’aquest estat.

La banda reitera que la solució ha de ser democràtica, inclosos els compromisos que ha d’adoptar ETA, es dirigeix a la comunitat internacional amb la Declaració de Brussel·les com a base, on entre altres coses es demana una resposta adequada a l’estat espanyol. Denuncia la postura tancada de Espanya i França, i obre una nova oportunitat de negociació amb una proposta integral per la resolució definitiva, i amb un final on la clau es troba a Euskalherria. PSOE, PP, CIU I PNB no han trobat cap novetat en aquest nou comunicat, els socialistes opinen que ETA no esta madura per la democràcia, el PP senzillament diu que el comunicat no val, PNB no veu que la postura d’ETA sigui irreversible, i CIU nomes vol sentir que es lliuren les armes i es deixa de matar. El govern espanyol va més enllà, i creu que podria ser una estratègia per participar en les properes eleccions, i diu que la banda no pot donar lliçons a ningú i eludir responsabilitats. L’esquerra abertzale veu per primer cop el final del conflicte a l’horitzó.
La banda terrorista un cop més ha pres la iniciativa, i torna a presentar una proposta civilitzada, democràtica i responsable de diàleg, per solucionar el conflicte validant la Declaració de Brussel·les, on diu clarament un alto al foc permanent i verificable, i una negociació de totes les parts per arribar al final del conflicte. Crec que a pesar dels assassinats que evidentment han de ser condemnats i perseguits, ara la proposta, com també o era fa uns mesos, amb la treva trencada a Barajas, va de debò, i posar les bases per arribar a un acord.  A l’altra costat hi ha un estat pre-democràtic que evidentment no vol sentir res de paraules com diàleg o negociació, i si d’imposició i rendició, uns termes més propers als sistemes dictatorials, i que entenen a la perfecció, o veuen com una estratègia o sense cap validesa, quan la veritat es que l’única estratègia que hi ha, es que a l’estat espanyol la banda li serveix de perfecte excusa per cometre tot tipus de fraus des de la seva legalitat, i abusos per frenar l’independentisme basc, sense la banda, seria un cas com Catalunya, on saben perfectament que no hi poden fer res per aturar la voluntat majoritària de la gent, i neguen la seva validesa quan admeten la declaració internacional, i es posen al seu servei, més clar es impossible dir-ho, tampoc PNB i CIU semblen haver entès res, ja que tant sols volen la rendició incondicional obviant un conflicte polític de fons que no volen sentir a parlar.
Els dèficits democràtics espanyols, i la seva nul·la voluntat de diàleg, tornaran a frustrar una nova oportunitat de resoldre un conflicte, ja massa llarg, i que amb l’exemple d’Irlanda proper, hauria de ser una obligació resoldre amb tota naturalitat. L’Estat  ja va trencar la treva passada per no voler negociar res, i ara tornarà a malbaratar una nova oportunitat que hauria de  comportar la repulsa de la societat cap als seus dirigents, per irresponsables i autèntics còmplices de les morts que la banda va perpetrant.
 
 
 
  1. Cada vegada que ETA fa un alto el foc o declara una treba l’Estat respon amb detencions i/o allunyament de pressos.

    Aquesta vegada tampoc espero res de bo d’aquest comunicat.

    Ja ho dius bé: l’estat està encantat dels actes d’ETA i de que no desaparegui, ja que li dóna coartada per mantenir l’estat d’excepció en el que té a Euskal Herria.

    Igual que l’anticatalanisme dóna vots, que ETA duri també és garantia del manteniment de l’status quo a Euskadi i dóna raons al pacte PSOE-PP pel govern basc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *