ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

FEIXISME SENSE MIRAMENTS

El feixisme de l’Estat mai ha estat amb discusió, i sempre ha estat protegit contra tot i tothom, aixó li diuen democràcia i transició exemplar.

La normalitat del ducat de Franco

José Antich

Després que la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, socialista, i el rei Felip VI firmessin el document per a la seva preceptiva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat, Carmen Martínez-Bordiú, la neta del dictador Francisco Franco, ja és oficialment duquessa de Franco amb grandesa d’Espanya. S’ha estalviat, fins i tot, els 2.750 euros en concepte de taxes relacionades amb l’impost de successions, ja que és la primera transmissió del ducat des de la seva creació. Per paradoxal que pugui semblar, les coses que afecten la família Franco a Espanya sempre van a poc a poc: el dictador continua enterrat al Valle de los Caídos i el títol nobiliari creat pel rei Joan Carles, el 1975, per a Carmen Polo després de la seva mort per “les seves excepcionals circumstàncies i mereixements” continua plenament vigent. Tot en ordre.

Diuen que el govern socialista de Pedro Sánchez va intentar quan va arribar al govern acabar amb el ducat de Franco però no ho va aconseguir. No hi devia posar l’interès que posa en altres coses i, potser per això, ho hem sabut fa tan sols uns dies i amb un perfil informatiu certament baix. Uns perquè ja els va bé que sigui així i que el títol continuï vigent i d’altres perquè és més còmode guardar silenci que denunciar una situació tan anòmala i vergonyosa. Enmig d’aquest silenci, la premsa de paper s’ha dedicat a altres coses aparentment menys arriscades i compromeses. Editorials? Posicionament dels seus articulistes de luxe? Pocs, molt pocs.

I només des de Podemos o Izquierda Unida s’han preguntat a Madrid què passaria a Alemanya si hi hagués un ducat de Hitler. Una pregunta certament retòrica perquè els títols nobiliaris són exclusius d’una monarquia, que no és el cas, i perquè a Europa aquestes ximpleries no es produeixen. Tenen massa sentit del ridícul institucional i massa mals records del feixisme que va assolar el continent.

El sorprenent és que, quan es compleixen 44 anys de la creació del ducat, el mateix govern espanyol no hagi demanat al Rei la desaparició del ducat de Franco. O més encara, que Felip VI per iniciativa pròpia ho hagués fet com un servei contra l’apologia del feixisme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *