ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

LA LLENGUA PER LA PORTA DEL DARRERE I LA CULTURA CATALANA MALENTESA

General

Dos fets ens marquen que trist es ser una simple comunitat autònoma dins l’Estat espanyol, i  a més amb aquest sempre en contra, i favorable a perjudicar els nostres interessos legítims. Sembla ser Andorra podria fer el català llengua oficial a Europa, si es confirma les converses per sol·licitar l’ingrés a la Unió Europea, per altra banda la Generalitat sembla que ha aprofitat l’interés informatiu per la vaga, per donar el seu suport al Flamenc com a Patrimoni cultural immaterial de la humanitat, assegurant des de la conselleria que tots som flamencs.

Sembla que per vergonya de l’estat espanyol, la solució per portar el català a llengua oficial a Europa passaria per Andorra, si acaba entrant junt amb San Marino a la Unió, com tot sembla indicar, i com a llengua oficial andorrana. Segons el seu cap de govern, sembla que s’està mirant la millor integració possible com a microestat, i que portaria automàticament a la realitat una lluita de molts anys dels catalans amb un estat que ho havia d’avalar, i que ha anat en contra sistemàticament. Mentrestant a la Generalitat, i en una decisió que ha passat desapercebuda, s’ha donat el suport entusiasta al Flamenc argumentant que hi ha importants creadors d’aquest art que son catalans, o han viscut a Catalunya. La candidatura la presenta la conselleria de cultura andalusa, i compte amb el suport del seu parlament. El conseller Maragall ha explicat que encara que la Unesco no reconegui el flamenc com a patrimoni ho es, ha destacat la vinculació catalana, i ha anomenat Camaron que va emocionar Catalunya.

Crec que al estat espanyol se li hauria de caure la cara de vergonya quan pregona alló de l’Espanya plural, i les diferències que enriqueixen, si Andorra porta finalment la nostra llengua a la oficialitat europea, cosa totalment merescuda, tant pel seu número de parlants, com per la historia que porta al darrere. Resulta que aquest estat que mai ha bellugat un dit perquè això sigui una realitat, i fins hi tot incompleix els convenis de traducció signats amb la Unió Europea, no ho aplica ni al mateix estat, on en les seves cambres parlamentaries no es admès altra llengua que no sigui el castellà, i el converteix en llengua de segona, quan nomes el castellà te el dret i deure en el seu currículum, es una prova més d’aquesta xenofòbia,  i pensament únic que gasten.

Pel que fa al flamenc, un art que com molts altres respecto, però no he tingut la oportunitat de veure les seves arrels,  i gaudir d’alguna explicació del seu significat. De totes maneres això no te res a veure amb Catalunya, i aprofitar el dia que la opinió pública esta per la vaga general, per presentar aquest suport, amb arguments tant pobres com els creadors d’aquest art catalans, cosa que poc te a veure amb el tema, i menys assegurant que ha de ser patrimoni tant si l’organisme internacional ho atorga o no. Crec que això es la opinió personal d’aquest conseller i no la catalana, que pot ser diversa, però en qualsevol cas no es un element cultural català per mostrar-hi aquest suport, com per exemple tampoc s’entendria que Extremadura dones suport a la candidatura per patrimoni de la humanitat dels castells, ja que no es una tradició seva, ni segurament entenen el seu significat. Es aquesta dèria socialista de mentalitat colonitzada, de barrejar tots els conceptes per fer-nos iguals artificialment, quan en realitat som identitats totalment diferenciades.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *