ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

LA LLENGUA PROPIA

La diputada de Ciudadanos Sonia Sierra aprofitant una interpel·lació al Govern sobre l’us de llengues a TV3, ha titllat el concepte de llengua pròpia com engendre nacionalista.

En diu que tenim al cap que tenim una llengua pròpia que ens dona dret a un país. Alhora fem mal al català ja que volem imposar aquesta llengua que cap país d’Europa ni coneix ni reconeix com a llengua propia del territori. Diu que el Govern no permet el castellà a TV3 ja que no es considera llengua propia i diu qué l’unic concepte valid es el de “lengua vernàculo” que defineix la RAE. Tanmateix denuncia que els catalans sense el català com a llengua materna parlen una llengua impròpia.

La xenofobia i incultura premeditada d’aquests personatges de Ciudadanos els fa dir coses que realment son molt gruixudes sense cap tipus de vergonya, es el que fa per exemple també l’odi o la incultura, dos termes més on Sonia Sierra surt beneficiada.

Un partit que cal recordar va neixer amb l’objectiu d’eliminar una llengua com la catalana en el seu àmbit genui, això ja diu molt d’aquest feixisme desacomplexat que els seus fundadors predicaven, volent acomplir aquest objectiu somiat per Espanya des de 1714 i el Decret de Nova Planta. No saben res de la historia de la nostra llengua i el més cínic la volen capgirar per complet ignorant el seu origen entres els segles VIII i X, acabant sent la llengua propia i d’us del territori català. De fet no fa tants anys que en molt bona part del territori el castellà no era conegut. Una llengua com qualsevol altra i si pròpia i tant o gens imposat com ho pot ser l’alemany a Alemanya, el noruec a Noruega o el castellà a Espanya.

A TV3, com a cadena pública catalana es lògic que una de les funcions es la cura de la nostra llengua, com diu Sierra “vernacula” prové de l’esclau domestic en èpoques molt llunyanes i això es el que considera ella, una llengua d’una colonia no pot estar a l’alçada de la de l’imperi. Pel que fa als catalans que utilitzen el castellà, be donat per la emigració espanyola interessada, i poden ser catalans si així ho senten, però no parlen la llengua pròpia del territori.

Malauradament el seu imperialisme lingüístic no diu res de tots els sectors on el català es minoritari, excepte l’escola. En el món audiovisual crec que l’oferta en castellà vindria a ser del 95% en castellà, i com que el seu objectiu es eliminar-la encara voldria que dins el 5%, el castellà també tingues una quota.

De fet, aquest racisme lingüístic es marca de la casa de Ciudadanos i Sierra hauria de veure que amb el seu nacionalisme espanyol impositiu no aconseguirà el que tot un Estat no ha aconseguit amb més de 300 anys a pesar de la seva lluita per fer-ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *