ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

RUBALCABA I LA REFORMA FEDERAL

General

La proposta de Rubalcaba de portar la reforma constitucional a debat desprès de les eleccions europees, sense concretar i amb un suport insuficient fa tuf de voler avortar el procés català per la porta del darrere i amb la intenció de canviar un miratge sense cap canvi substàncial. De fet la resposta catalana ja ha estat en aquesta línia, pot voler reformar el que vulgui, però la consulta no es negociable. Una llarga experiència ens diu que es un parany sense sentit que ja no ens tindria que afectar.

De fet el líder socialista, ens diu que primer vol diagnosticar el problema, i un cop analitzat, buscar solucions, com la reforma constitucional a l’estil alemany que garanteixi ordinalitat al finançament i competències més blindades amb un Senat que sigui una vertadera cambra territorial amb la participació de les autonòmies. Alguns com en Duran ja han vist la llum per no afrontar el que demana la societat catalana.

Tanmateix, cal veure i observar que si en tots els anys de teòrica democràcia i on les mancances que he esmentat amb governs espanyols de tots els colors no s’han resolt mai, i el que es pitjor no han complert mai cap pacte acordat, ara la credibilitat de la proposta es nul·la. Al mateix temps sap perfectament que les majories per tirar endavant no existeixen, ja que els Populars no ho veuen necessàri, i la negativa a Catalunya es la seva recepta. O sigui una reforma cosmètica i de cara a la galeria sense cap efecte pràctic sobre Catalunya.

Diu que cal analitzar el problema, es bastant increïble que a aquestes alçades de la pel·licula encara no ho tingui clar. No volem cap nova proposta de finançament, ni blindar cap competència que com ja es va veure amb l’Estatut no es garantia de res, ni tant sols es cap idea de cap partit, ni cap líder començant pel President, es la societat catalana que en una gran proporció s’ha mobilitzat i vol votar el seu futur polític, res més. Em sembla que el 8 d’abril li van explicar un altre cop i no costa tant d’entendre. Urnes, democràcia i segons el resultat canvi de regles.

Per altra banda proposa la sol·lució federal sense gai res detalls i sabent que es impossible per la composició de la cambra, i s’oblida que es una pantalla passada, ja que Catalunya no ho ha demanat, per tant un cop nosaltres exercim la democràcia, poden fer les reformes que vulguin amb la Constitució espanyola, però no com a tap pel nostre procés.

Apart, i com deia abans, la credibilitat es zero, suposant que anés endavant, ningú i molt menys Catalunya es pot refiar de les lleis espanyoles, i això no canvia de la nit al dia, amb reformes o sense.

En definitiva, aconsellaria al Sr. Rubalcaba que no utilitzi Catalunya per la seva proposta, aquesta es una via per Espanya, però no pel que planteja la societat catalana, que simplement vol decidir amb o sense reforma constitucional.

  1. Hauríem de sotmetre’ns a les decisions majoritàries del conjunt de comunitats federades. Una enserronada! Tots contra nosaltres. Tots a l’assalt de la nostra riquesa.

  2. Rubalcaba intenta que no se li esgoti la reserva de vots que li dóna el PSC-PSOE a cada elecció (sobretot a la que és més important per a ell: l’elecció del parlament espanyol), però arriba molt tard. I que vigili, que amb això de fer veure que vol donar peixet als catalans encara perdrà vots a Espanya!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *