ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

UN PROJECTE ATRACTIU?

General
El president Mas ha instat al president espanyol davant el seu discurs al Debat nacional amb la proposta de reforma de la Constitució, a presentar un projecte atractiu per Catalunya, que inclogui el dret a decidir. De fet el tema català al Congreso ha estat marginal, i  les paraules han estat que fora de la Constitució no hi ha cap acord, ni tant sols ha esmentat el pacte fiscal, i  ha llençat la pregunta de que no es just negar als catalans la oportunitat de ser espanyols. Aquest episodi passa quan les dades del CEO sobre un referèndum per la independència, donarien un 54,7 de SI, un 20,7 de NO i 17 abstenció que crec dona idea del que vol la societat catalana.

Mas alerta de que el procés es vol avortar amb el joc brut que rebem, i emplaça a Rajoy a plantejar aquesta proposta atractiva per Catalunya, per no topar sempre amb el no habitual. Demana que ens donin opció encara que pugui no ser compartida per la societat catalana, i ha insistit que malgrat seguim tenint sentiments i projectes comuns el país ha de fer el seu camí precisament per no deixar de ser alguna cosa.  Rajoy ens diu que al marge de la Constitució no hi ha res, encara que Catalunya compti amb tots els requisits democràtics. Ha defensat la indissoluble unitat espanyola posant una barrera que tots sabem es política, ja que amb voluntat es podria traspassar les competències de referèndum a l’estil del Regne Unit. Ha reblat el clau dient que no es just negar als catalans el dret de ser espanyols i europeus. Tot això just el dia que coneixem l’enquesta del CEO sobre un possible referèndum.
Cal dir, i segons el meu parer, que la proposta del President Mas demanant un projecte atractiu per Catalunya des d’Espanya no es de rebut. No hi ha projecte interessant i rendible per nosaltres dins l’Estat espanyol, son ja 300 anys de maltractament que no han minvat amb la teòrica democràcia moderna dels últims 30, senzillament som incompatibles, només volen un pacte, que es el que ha regnat fins ara, el de la submissió i acceptació d’aquest pensament únic i aquest paper que tenim destinat dins l’Estat. Com hem comprovat aquests darrers mesos la sagrada Constitució es l’eina utilitzada contra la democràcia, quan hauria d’estar al seu servei. Els sentiments els seguiran compartint qui els tingui amb estat català o no, per tant es indiferent, el mateix que els projectes que podem fer en comú com a veïns que som. Ara bé, no es pot viure sempre de la mentida, no cal reformar la Carta Magna per fer un referèndum dins la legalitat espanyola en el nostre territori, es voluntat política amb l’exemple del Regne Unit ja esmentat, i d’aquesta no n’hi ha gens. De fet la frase que no es pot negar el dret de ser espanyols i europeus es podria acceptar, si no fos que sembla que si es pot negar el dret de ser catalans i europeus, per tant volem fugir d’imposicions, les urnes, la base de la democràcia ens donarà la solució, i serà la que la majoria de la societat decidirà en llibertat, i sense la coacció de la mateixa democràcia, una cosa insòlita. Si parlem d’aquest referèndum, un cop més veiem com l’enquesta oficial del CEO dona una majoria sobrada i a l’alça de l’opció afirmativa, un 54,7 que un cop feta sobre el global dels votants, superaria fàcilment el 70%, una cosa que no fa res més que confirmar que ja en tenim un de projecte atractiu, i es diu Estat propi.
En definitiva, apart del protocol necessari cap a l’Estat espanyol poques coses queden a parlar abans del referèndum, hem de seguir la nostra aposta per la democràcia, i decidir el més ràpidament possible el nostre futur, no esperem res de l’Estat, no entén de democràcia.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *