Toni Roderic

Des de La Marina Alta, en verd

23 de març de 2015
0 comentaris

#MarParaBolivia

#MarParaBolivia
A la fi del segle XIX, Xile va declarar la guerra a Bolívia i Perú -fent seus els interessos de companyies transnacionals -bàsicament angleses i nord-americans- amb ajuda d’oligarquies locals, per un conflicte territorial de la zona d’Atacama i altres adjacents riques en guano, salitre i coure.
Com a conseqüència de la guerra -en què van morir 23.000 persones entre civils i miltares-, Bolívia va perdre la seva única zona marítima i Perú va veure minvat el seu territori, Xile va prendre possessió no només d’una important extensió territorial, 120.000 quilòmetres quadrats, sinó també dels seus dipòsits salitrers, de guano i coure. Aquests van ser adquirits majoritàriament per capitals britànics, per mitjà de la compra de bons desvaloritzats emesos abans del conflicte per Perú i adquirits a baixos preus amb préstecs de bancs xilens, que els feien amos de les salitreres. Això ha portat a part de la historiografia moderna a veure les transnacionals angleses com instigadores ocultes de la guerra. No va ser un conflicte entre pobles sinó econòmic.
Des de llavors, Bolívia ha reclamat en diverses ocasions la necessitat de la seva sortida al mar sobirà, per deixar d’estar enclaustrada, i ha estat recolzada en ocasions per la classe obrera xilena i fins i tot per polítics xilens de forma intermitent.
Des de Els Verds, i precisament aquest 23 de març, 136 anys després del primer enfrontament, ens solidaritzem amb els pobles andins i germans, i demanem un esforç de bona voluntat per part de tots perquè Bolívia pugui treure el cap a la mar, sobiranament, en la idea, com diu el president Evo Morales, que “El mar de Bolívia serà un mar dels pobles, un mar d’esperança i reconciliació, obert a la trobada de totes les nacions del món com a testimoni de que els països germans poden resoldre els seus conflictes de manera pacífica “.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!