FINESTRA FOTOGRÀFICA

El destí natural d'una fotografia és ser mostrada, i encara millor si alhora pot transmetre algun missatge o ajuda a expressar una opinió.

2 de febrer de 2008
0 comentaris

Montpeller

2 de Febrer 2008

Per tal de commemorar el 800 aniversari del naixement del Rei Jaume I, un 2 de febrer de l’any 1208, un detall de la majestuosa Catedral a la seva ciutat natal de Montpeller.

Capital del Llenguadoc, antiga regió històrica d’Occitània, integrada ara a la regió administrativa francesa del Llenguadoc-Rosselló, formava part aleshores de la corona Catalano-Aragonesa.  

Montpeller és una ciutat amb un remarcable ambient universitari, un important nucli històric on hi destaca aquesta Catedral de Sant Pere (del s. XIV) i amb d’altres indrets no menys interessants, com el bell jardí botànic, l’Arc de Triomf o l’Aqüeducte de Sant Climent, important construcció que abastia d’aigua la ciutat ja al XVII.

L’occità o "Llengua d’oc", era una de les llengües romàniques amb més forta implantació a l’edat mitjana, i que encara manté (malgrat les adversitats) la seva vigència en diversos estats de l’àrea Mediterrània.

"Oc" significa i prové del llatí "hoc" (això).
La llengua occitana va ser emprada fins i tot per …

.. Dante Alighieri en un dels paràgrafs de la seva "Divina Comèdia", on al final del cant 26é del Purgatori compon ell mateix aquests versos :

" Tan m’abellis vostre cortes deman,
qu’ieu no me puesc ni-m voill a vos cobrire.
Ieu sui Arnaut, que plor e vau cantan;
consiros vei la passada folor,
e vei jausen lo joi qu’esper, denan.
Ara vos prec, per aquella valor
que vos guida al som de l’escalina,
sovenha vos a temps de ma dolor ! "

(D’aquesta obra de referència potser en parlaré en algun proper post.) 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *