Quadern de viatge

Per terres kurdes

28 de juliol de 2009
General
0 comentaris

1 any i 3 mesos de presó per la kurda Leyla Zana

Després de la satisfacció perquè no extreditaran d’Europa a Turquia dos representants polítics kurds, ens arriba aquest dimarts 28 de juliol una notícia que ens recorda que l’Estat turc continua oferint la repressió com a resposta a les propostes de diàleg, i que encara hi ha milers de kurds omplint les presons turques per motius polítics.

Leyla Zana és una de les principals representants del moviment d’alliberament kurd a Turquia. Va estar empresonada deu anys (1994-2004) quan era parlamentària per haver dit en llengua kurda a la Gran Assemblea d’Ankara que volia l’agermanament dels pobles kurd i turc. Quinze anys després d’aquella condemna, l’Estat turc la vol tornar a enviar a presó. En aquesta ocasió a un any i tres mesos. El seu delicte, segons els jutges: haver fet propaganda de la guerrilla del PKK en un discurs a la Universitat de Londres el 24 de maig de 2008.

La condemna arriba pocs dies després d’haver-se fet públic que el PKK allarga fins al mes de setembre d’aquest 2009 la treva unilateral amb què ha estès la mà a l’Estat turc per trobar una solució dialogada i política a un conflicte armat que dura ja tres decennis. Malgrat que la treva es va declarar el mes de juny, Ankara no ha donat senyals de voler asseure’s amb els representants kurds per trobar un camí cap a la pau i la justícia.

A més, la notícia també arriba quan hi ha centenars de representants polítics del
moviment kurd detinguts el passat mes d’abril encara a les presons
turques. Tots ells van ser detinguts pocs dies després de les eleccions
municipals on el DTP (la marca electoral pro-kurda) hi va obtenir uns
bons resultats. La resposta del govern d’Erdogan va ser, de nou, la
repressió.

En el discurs pel qual un tribunal de la ciutat kurda de Diyarbakir ha condemant Zana, aquesta política havia dit que el líder Abdullah Ocalan (empresonat i aïllat de qualsevol altre pres des de 1998) i el PKK “han creat una nova vida per al poble kurd, ja que un poble que acostumava a estar avergonyit de la seva existènica ha guanyat un esperit de llibertat i resistència”.

Zana va rebre el 1995 el Premi Sàkharov per la Llibertat de Consciència, concedit pel Parlament Europeu. Quan el 2004, en ser alliberada, va anar a Brussel·les a recollir el premi va fer part del seu discurs d’agraïment en català. Aleshores el president de la cambra era José Borrell (PSC-PSOE), que no va atrevir-se a prohibir-li que usés una llengua que als diputats catalans encara avui els és prohibit de fer servir en les sessions del Parlament.

>> Per més informació, llegiu la notícia a Bianet: 1 Year 3 Months Imprisonment for Leyla Zana
>> També podeu llegir notícia de la condemna que estudiants de Londres han fet de la sentència: Students in London Support Leyla Zana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!