Treballant la sostenibilitat

Un altre món és possible si ens impliquem i lluitem per ell. El bloc d'en Vicent Sansano.

11 de setembre de 2016
0 comentaris

Lo urgent i lo important en la gestió del palmerar

Des de Volem Palmerar considerem que en la gestió del palmerar hi ha dues qüestions que cal abordar amb urgència; i altres dues que, sense ser tan urgents, són les realment importants per al present i el futur del palmerar.

Lo més urgent és, evidentment, fer front a les plagues del palmerar; i això creiem que s’està fent raonablement bé. A falta de conèixer les dades de la tardor, que solen ser les pitjors en quant a incidència de la plaga, podem dir que el tema està prou encarrilat. S’ha frenat l’avanç de la plaga al palmerar històric i ara es planteja estendre la lluita a la resta del del terme municipal. Això, a més, s’ha fet sense traure cap conill del barret. Es a dir, fent servir els coneixements sobre la plaga, les tècniques i estratègies de lluita i els productes ja coneguts des de fa anys; i que tantes vegades havíem demanat que s’aplicaren des de Volem Palmerar.20160719 Reunió a Daimés (4)

La segona qüestió urgent és la tramitació del Pla Especial de Protecció (PEP) que preveu el PGOU; i que resulta cabdal per a la protecció del palmerar. Des del 1998 que s’aprovà el PGOU, l’ajuntament ha estat incapaç de completar la tramitació d’este PEP. D’haver estat aprovat, s’hagueren pogut impedir les llicències urbanístiques que es varen concedir, la passada legislatura, al cor mateix del palmerar; i que han suposat un greu atemptat contra el nostre Patrimoni de la Humanitat. A dia de hui, el palmerar segueix exposat a que es presenten noves llicències i s’hagen de concedir d’acord amb la llei. Per tant, seguim denunciant la urgència d’este PEP i demanem a l’equip de govern que agilitze els tràmits per a la seua aprovació.salessians 1

Tot i la urgència d’estes dues qüestions, lo realment transcendent és la redacció del Pla d’Ús i Gestió del Palmerar i la reforma de la Llei del Palmerar. El pla d’ús i gestió és el document on s’han de concretar els elements del palmerar que cal protegir; i com s’han de protegir. Ha de concretar igualment, com s’ha de gestionar el palmerar i quins usos se consideren compatibles amb la protecció dels seus valors. Per tot això, és imprescindible la seua redacció. Però també ho és, perquè amb este document a la ma, podrem exigir al Govern d’Espanya la protecció del palmerar, en virtut del Conveni per a la Protecció del Patrimoni Mundial Cultural i Natural, signat per l’Estat Espanyol el 1972. És a dir, podrem exigir que es protegeixa el Palmerar d’Elx, de la mateixa manera que es protegeix l’Alhambra de Granada o el Camino de Santiago.20151128 Taller de pintura (19)

La Llei del Palmerar resulta poc operativa per a la protecció del palmerar. Això es va posar de manifest pràcticament des del mateix moment de la seua entrada en vigor fa ja 30 anys; i en diverses ocasions s’ha demanat la seua revisió al Patronat del Palmerar. D’altra banda, no arreplega la protecció dels valors del palmerar que han estat reconeguts per la UNESCO com a Patrimoni Mundial. Considerem, per tant, molt necessària la seua revisió, per a convertir-la en un instrument realment eficient per a la protecció del palmerar; i per a regular la participació ciutadana en la gestió.

20160424 II Visita Guiada (4)

Aquesta, la participació ciutadana, creiem que és fonamental per a la promoció i posada en valor del palmerar. Cal adaptar la gestió i els usos del palmerar a les  necessitats de la ciutadania i de la ciutat del segle XXI; i, al mateix temps, cal fer que eixa gestió i eixos usos siguen compatibles amb la preservació dels valors patrimonials. Cal fer també que el palmerar  torne a ser el centre de la vida ciutadana, generant riquesa econòmica i beneficis socials. I això no es pot fer sols amb el treball dels professionals encarregats de la gestió, cal que hi participe la ciutadania.

Per animar i vertebrar esta participació varem constituir la nostra associació, conscients de que sols des de l’organització i l’eficiència es poden traure endavant les propostes que necessitem per posar el palmerar al lloc que volem que siga. Amb eixe esperit estem col•laborant amb l’administració; i, amb eixe mateix esperit, fem una crida a tots els ciutadans i les ciutadanes a participar en esta gran tasca que ens hem proposat. Tan sols cal que us adheriu a la nostra associació i treballem tots plegats per a ser més forts i proactius en la defensa del palmerar.

Signe esta entrada com a President de Volem Palmerar volempalmeraraelx@gmail.com

Fotografies JF Girona i V Sansano.

20160424 II Visita Guiada (17)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!